Що далі? Ще більше етикетки. Інтервʼю з РІББОН ЮА

Львів│Україна | 6 липня 2023

Поговорили з засновниками РІББОН ЮА, однією з найбільших клієнтів Konica Minolta Ukraine за обсягами друку рулонної етикетки. Як наважитися інвестувати в поліграфічне обладнання без досвіду в поліграфії, чому під час повномасштабного вторгнення замовлень стало більше ніж до нього, та які плани на майбутнє.



Згідно з оцінками Konica Minolta Ukraine, обсяг комерційного цифрового друку в Україні зростає зі швидкістю 10 – 15 % на рік. Найбільш «поліграфічні» регіони здебільшого є економічно розвиненими. Поліграфія не може існувати у відриві від економіки: якщо економіка у регіоні зростає – зростають і обсяги друку. У разі стагнації – завмирає поліграфія.

Після початку повномасштабного вторгнення найбільшим ударом по обсягах поліграфії в Україні стали втрати обсягів друку у Києві та Харкові. Ці два регіони створювали 40% та 15% усього поліграфічного обсягу країни. Завдяки Збройним Силам України та активності національного бізнесу, поліграфія починає повільно відновлюватися, але до повного оздоровлення галузі ще дуже далеко. З іншого боку, друк самоклеючої етикетки в рулоні у 2022 році продемонстрував просто фантастичні результати. На тлі падіння обсягів листового друку, власники рулонних машин AccurioLabel 230 та AccurioLabel 190 змогли надрукувати у воєнний рік на 20% більше, ніж у ковідному 2021 році.

quotation marks

Друк самоклеючої етикетки в рулоні у 2022 році продемонстрував фантастичні результати. На тлі падіння обсягів листового друку, власники рулонних машин AccurioLabel 230/190 змогли надрукувати у воєнний рік на 20% більше, ніж у ковідному 2021 році.

Євген Шиляєв

Директор з продажу рішень для професійного друку Konica Minolta Ukraine



Konica Minolta Ukraine пов'язує зростання зі зміною поведінки кінцевих споживачів цифрової етикетки – невеликих локальних виробників товарів FMCG. У спокійний час такі клієнти могли дозволити собі замовити більший тираж у флексографічних друкарень, заощадивши на питомій вартості однієї етикетки. З одного боку, це дійсно економія, але з іншого – вони змушені заморожувати велику кількість оборотних коштів у накладі етикетки, який буде витрачено за тривалий термін, наприклад, за рік.

Нині горизонт планування суттєво скоротився. Клієнти не готові планувати обсяги на рік наперед. Планують на місяці, за деякими групами товарів – на тижні. Саме це стимулює звертатися за цифровими накладами. Клієнт отримує саме той обсяг, який може реалізувати в найближчій перспективі.

Влітку 2020 року львівська компанія РІББОН ЮА вирішила придбати цифрову рулонну друкарську машину AccurioLabel 230. Разом із машиною РІББОН ЮА купили й невеликий комплекс для висікання етикетки Scorpio SCR35. З цього рішення розпочався поліграфічний бізнес абсолютно неполіграфічної компанії РІББОН ЮА.

Сьогодні РІББОН ЮА входить до ТОП-10 найбільших клієнтів Konica Minolta Ukraine, а за обсягами друку рулонної етикетки у ТОП-3. Konica Minolta Ukraine звернулися до засновників РІББОН ЮА Мар'яна Баніна та Віталія Вільшанецького за коментарями щодо ситуації на ринку цифрової етикетки в Україні.

Ви ніколи не займалися поліграфією, але інвестували майже 200 тисяч євро у виробництво цифрової етикетки. Зараз вже точно можна сказати, що все вийшло, але які думки були у вас в той момент?

Коли ми їхали в Київ в шоуруми різних компаній, щоб подивитися, що взагалі на ринку є для друку коротких тиражів кольорової етикетки, ми точно не розраховували на такі глобальні інвестиції. Тим більше в той час, ми як компанія на ринку були всього 6 місяців. У нас були запити від наших постійних клієнтів на кольорові етикетки малими накладами, відповідно ми прагнули закрити цей запит. Але як тільки потрапили в шоурум КМ, стало зрозуміло, що нас чекає новий розвиток компанії.

quotation marks

Нам подобаються інновації, тому побачивши AccurioLabel 230, ми не вагались ні хвилини. А Konica Minolta з перших днів знайомства зарекомендувала себе як надійний партнер, і допомогла нам в реалізації цієї ідеї.

Мар’ян Банін

Директор «Ріббон Юа»



Нам подобаються інновації, тому побачивши AccurioLabel 230, ми не вагались ні хвилини. А Konica Minolta з перших днів знайомства зарекомендувала себе як надійний партнер, і допомогла нам в реалізації цієї ідеї.

Що відбувається на ринку етикетки? З якими групами товарів та клієнтів ви переважно працюєте?

В першу чергу за допомогою AccurioLabel 230 ми створюємо ринок рулонної цифрової етикетки. Іноді замовники, котрі ніколи не думали про цифрову етикетку, бачать готовий продукт цієї машини та одразу думають про можливості брендування своєї продукції, хоча б спробувати замовити невеликий тираж. І так з'являються постійні замовники.

Ділити клієнтів на групи стало важче. За останній рік їх чисельність значно зросла та вони всі дуже різні: від виробників блискавкозахисту до великих продуктових компаній. Звичайно можна виділити окрему велику групу замовників, це виробники м'яса.
 

Яке значення має географічне розташування друкарні зараз? Чи є залежність між регіоном та обсягами?

В цілях безпеки – так. У нас на заході України менше сирен і є змога безперебійно працювати. Що стосується продажів, то географічне розташування зовсім не має значення. Роби вчасно і якісно, не важливо де ти знаходишся, ти можеш співпрацювати по всій території України. Подобається той момент коли приходить пошта від клієнтів. Дивимося на конверти, а вони з Харкова, Одеси, Житомира, Черкас, Києва, Луцька… Ми давно вийшли за межі нашої області, і мабуть немає такого обласного центру, де у нас немає замовників.
 

Ваші обсяги друку зросли майже вдвічі. Що сталося між 21 та 22 роками, що дало головний поштовх до зростання?

Перша і друга половина 2022го року – дві різні, але взаємопов'язані, причини. Коли почалася війна, напевно ми єдині працювали. Продажі основних напрямків впали і друк етикетки з AccurioLabel 230 був основним доходом в компанії на початку.

Коли замовники почали відновлювати роботу, ми зрозуміли, що потрібно в терміновому порядку розширювати потужності висічного обладнання. Компанія "Ріббон ЮА" почала активно інвестувати в розробку власного обладнання, яке дало можливість розширити горизонти нових клієнтів та об'єм виготовлення етикеток за зміну. Саме завдяки цьому ми змогли скоротити термін виготовлення етикеток і почали видавати замовлення в терміни від 2 до 7ми днів, а інколи в замовників горіли терміни і вони відмовлялися від флексодруку – давали нам на друк великі тиражі етикеток, головне щоб вчасно. Зараз унікальність наших висічних машин дає змогу висікати етикетку 475мм в довжину та 300мм в ширину, що дало нам змогу отримати нову категорію замовників – експортери меблів.

Також оптимізували багато внутрішніх процесів. Ми боролися за якість та швидкість виконання замовлень, і можемо з упевненістю сказати, що ми цього досягли, але не зупиняємось вдосконалюватись. Цього місяця ми розширили парк висічних машин ще на 2 одиниці. Висічених кілометрів стане більше!

Що далі? Чого зараз не вистачає ринку етикетки України? Куди ви плануєте рухатися?

Що далі? Ще більше етикетки!
Не вистачає перемоги України над загарбниками, а ринок етикетки буде стрімко розвиватись і надалі. На нашу думку зараз ринок етикетки тільки на початку свого шляху.

Планів багато, ми все таки технологічна компанія і нам є куди розвиватися. Що стосується розвитку в напрямку цифрової етикетки, мабуть MGI, але це вже буде зовсім інша історія…

 

Більше новин

Дюссельдорф, Німеччина |

Konica Minolta представить нові рішення та продукти на drupa 2024

Компанія Konica Minolta представить свою продукцію на drupa 2024, провідній міжнародній виставці рішень для друку та крос-медіа, на своєму стенді площею 2400 м² (зал 8B), Дюссельдорф, Німеччина, З 28 травня по 7 червня 2024 року Konica...