Від bizhub PRESS С6000 до MGI JETvarnish 3D One. Багаторічна співпраця з Konica Minolta

Київ, Україна | 28 березня 2024

Розповідаємо про шлях «Vizitka.com»: від регіонального проєкту в Криму до власної франшизи друку у п'яти країнах Європи.

Сьогодні онлайн-друкарня Vizitka.com – це понад 150 000 клієнтів, тільки з України. Розповідаємо про шлях «Vizitka.com»: від регіонального проєкту в Криму до власної франшизи друку у п'яти країнах Європи. Історія масштабування бізнесу та співпраці з Konica Minolta.



2010 рік. Перша цифрова система та початок проєкту

2010 рік. Перша цифрова система та початок проєкту

«Поліпрес» – потужна промислова друкарня, заснована у 2001 році в Сімферополі. Понад 10 років це була найбільша друкарня у Криму, де компанії великими накладами друкували газети, журнали, книги, рекламну продукцію.
 
Час від часу, в офіс друкарні, розташований у самому центрі міста, заходили люди, щоб замовити щось у кількох примірниках – візитівки, листівки, календарі. Типографія не могла брати такі дрібні замовлення через технологічні особливості роботи. А клієнти ображалися через відмову. Мовляв, у вас же написано «Друкарня», то надрукуйте…

Тоді компанія придбала першу систему Konica Minolta bizhub PRESS С6000 –кольорове цифрове обладнання зі швидкістю  друку 60 сторінок на хвилину, яке дало змогу почати виконувати малі наклади. 
 Ще одна складність полягала в тому, що персональні клієнти не мали макетів для друку і не знали де шукати дизайнерів. 
 
«Тоді ми вирішили створити окрему невеличку друкарню і спробувати реалізувати нову технологію Web To Print – приймати замовлення онлайн, щоб кожна людина могла самостійно зробити макет, розрахувати вартість друку прямо на сайті друкарні та надрукувати собі будь-яку продукцію, не відвідуючи офісу компанії, а продукцію отримати поштою», — коментує Елеонора Бутовська, керівниця Vizitka.com. — Запустили сайт, рекламу та прийняли перші замовлення. Так народилася онлайн-друкарня Vizitka.com, єдина типографія на той час, яка отримувала замовлення виключно через інтернет».
 

2014 рік. Все спочатку

2014 рік. Все спочатку

Несподівано скромний регіональний проєкт із Сімферополя здобув популярність по всій Україні. Рекламу показували на всеукраїнському телеканалі в прайм-тайм, транслювали на національних радіо. За франшизою Vizitka.com почали працювати більш як 20 компаній.

Але настав 2014 рік, а з ним і потрясіння для всіх українських бізнесів. 
Онлайн-друкарня Vizitka.com активно підтримала Майдан і стрімкі європроцеси в Україні, тож з окупацією Криму, вимушено переїхали до Києва. 

quotation marks

Велику друкарню перевезти з собою було нереально, її довелося швидко розпродати окремими верстатами за копійки. Насилу вдалося вивезти лише цифрові принтери й одну невелику паперорізальну машину

Елеонора Бутовська

керівниця Vizitka.com



«Велику друкарню перевезти з собою було нереально, її довелося швидко розпродати окремими верстатами за копійки. Насилу вдалося вивезти лише цифрові принтери й одну невелику паперорізальну машину», — ділиться Елеонора. 

У Києві компанія все починала спочатку, знову запустивши Vizitka.com, з цифровими Konica Minolta bizhub PRESS С6000, декількома bizhub PRESS С7000, bizhub PRESS С8000 та іншим обладнанням.

2016 рік. Новий підхід до роботи 

2016 рік. Новий підхід до роботи 

«З розвитком, прийшла ідея, яка повністю змінила наш підхід: ми вирішили не просто друкувати макети, які завантажують нам клієнти, а зробити технічне рішення, яке дало б людям змогу власноруч розробляти якісні та професійні макети прямо на нашій платформі».
 
Більшість клієнтів, які приходили за послугами друку до Vizitka.com, не мали готового макета. Замовляти дизайн у окремого фахівця – це час і додаткові витрати. Робити макети самому – це розбиратися з професійними графічними редакторами (як-от Photoshop, Illustrator, InDesign) та дотримуватися вимог для друку — складно.
 
Тоді створили власну графічну програму – конструктор макетів Vizitka.com, з готовими безкоштовними шаблонами під будь-який продукт: візитівки, листівки, каталоги, фотокниги, календарі.

Програма мала бути зручною і зрозумілою навіть для людей, які не є дизайнерами, та працювати онлайн в браузері користувача без необхідності інсталювання застосунку на комп’ютер. І це вийшло реалізувати.
 

Масштабна програмна розробка тривала декілька років, до неї залучили команду програмістів, дизайнерів, технологів. Тестували кожен інструмент та продукт на реальних замовленнях.
Зараз він має тисячі безкоштовних шаблонів, калькулятор вартості продукту, де людина сама обирає розмір, кількість, тип паперу, ламінацію тощо, створюючи своє замовлення.

Конструктор макетів став першим елементом платформи для створення Web To Print проєктів, яка отримала назву Ventumprint. Сюди додали потужні інструменти для онлайн-бізнесу: Хелпдеск, CRM та ERP системи, інтеграції з різними сервісами. 
 
Наразі платформа розвивається як окремий від Vizitka.com бізнес-проєкт. Ventumprint має клієнтів по всьому світу. Вони розвивають свої онлайн-друкарні за допомогою крутих можливостей цієї Web To Print платформи. У травні цього року, на DRUPA 2024 – найбільшій виставці друкованих технологій у світі – платформа Ventumprint буде презентована широкому колу спеціалістів. Це зріле технічне рішення, яке пройшло перевірку надійною роботою з Vizitka.com та іншими користувачами.

 

Зараз. Інновації та плани

Зараз. Інновації та плани

Vizitka.com завжди використовувала для друку саме принтери від Konica-Minolta. Зараз на виробництві працюють дві системи bizhub PRESS C1100.
Наприкінці 2022 року онлайн-друкарня замінила морально застарілу bizhub PRESS С7000 на ще одну цифрову машину — нову систему AccurioPrint С4065, з якою почала друкувати ще продуктивніше.
 
На початку 2024 друкарня придбала MGI JETVARNISH 3D One, з технологією цифрового вибіркового лакування. Цифрова технологія нанесення лаку дає змогу легко виділити конкретні фрагменти макета, додати для них 3D-ефекти та зробити відбитки приємними на дотик. 
Дуже важливо, що використовувати ці ефекти клієнти можуть самостійно. Для цього їм не потрібні спеціальні знання. В онлайн-конструкторі достатньо клацнути по потрібному елементу дизайну та застосувати для нього покриття лаком. 
Як виглядатиме вибірковий лак на готовому продукті можна відразу подивитися за допомогою 3D візуалізації. 
Конструктор формує PDF файл з окремими шарами для друку та лаку. Цей макет без додаткових перевірок надходить до принтерів та до MGI для нанесення лаку.


Плани Vizitka.com – це масштабування своєї присутності у країнах Європи. Тож яскраві можливості MGI JETVARNISH 3D One будуть дуже цінними для досягнення цієї мети. 

Вас може зацікавити

Дюссельдорф, Німеччина |

Konica Minolta представить нові рішення та продукти на drupa 2024

Компанія Konica Minolta представить свою продукцію на drupa 2024, провідній міжнародній виставці рішень для друку та крос-медіа, на своєму стенді площею 2400 м² (зал 8B), Дюссельдорф, Німеччина, З 28 травня по 7 червня 2024 року Konica...