Друкувати = підтримувати. Як працює поліграфічний бізнес під час війни

Все буде Україна | 15 квітня 2022

Бізнес поступово відновлює свою роботу — економічний фронт має працювати. Про пріоритети, наклади та клієнтів українських поліграфістів читайте в статті.

Коштом чого у Ріббон ЮА збільшили об’єми друку в рулонах, для яких проєктів друкують у New Media, і навіщо у ФОРМАТ СТ тимчасово розмежували замовників. Поговорили з представниками українських друкарень, наших клієнтів, що працюють під час воєнного стану.


Зараз ми всі живемо у часи невизначеності. Багато компаній прийняли рішення закритися та перечекати, втім основна частина бізнесу працює далі – і вони потребують наліпок, листівок, етикеток, постерів тощо. А хто ж не бачив знаменитих банерів про руській корабель на білбордах країни…

Без українських друкарень продукти у магазинах стояли б неопізнаними, а державні установи не були б забезпеченні бланками для операційних потреб.

«Для багатьох з нас життя розділилося на «до» та «після», а хтось все ще емоційно застряг у ранку 24 лютого. Але треба рухатися далі, як би важко це не давалося — допомогти країні перемогти можна, і потрібно, не лише зі зброєю в руках. Українцям треба платити податки, боротися за відновлення економіки та відновлення нормального життя, — коментує директор з продажу рішень для продуктивного друку, Євген Шиляєв. — Я дуже пишаюся нашими клієнтами. 

Поліграфісти – це малий бізнес – тіло та кров економіки. Вони ризикують своїми грошима, а в деяких випадках і безпекою, намагаючись розпочати роботу наново.

Спираючись на наші дані щодо відвантажень тонера та лічильників на машинах, я бачу, що клієнти дуже повільно, насилу, але починають відновлювати роботу. Ми в Konica Minolta Ukraine працюємо та намагаємося допомогти нашим клієнтам усім, чим тільки можемо. Ми спрощуємо свої операції, прискорюємо логістику, віддалено підтримуємо клієнтів у регіонах, куди не можемо потрапити.
Український бізнес пережив кілька фінансових криз, епідемію COVID-19 та війну з росією теж переживе. Ми все відновимо!»

quotation marks

Український бізнес пережив кілька фінансових криз, епідемію COVID-19 та війну з росією теж переживе.

Євген Шиляєв

директор з продажу рішень для професійного друку Konica Minolta

New Media, Одеса

«Плану на випадок повномасштабного вторгнення ми не мали. До останнього не вірили, що дійде до війни. Найперше, на чому сфокусувалися — це захист своїх співробітників, — ділиться Марія Седлецька, співвласниця друкарні. — Спершу був просто шок, замовлень не було зовсім. Навіть досі деякі клієнти не забрали свої замовлення.



Телефон мовчав. Перший тиждень частина співробітників виходила на виробництво, щоби дороблювати старі замовлення, а з 1 до 9 березня ми не працювали зовсім. Потім почали працювати частково, до обіду. Наразі роботу повністю відновлено — намагаємося працювати вже цілий день.

Виробництво залишили в Одесі, бо активних бойових дій у місті не було. Вікна не заклеїли, сенсу немає — їх надто багато. Частина співробітників вимушено поїхала, більшість працює віддалено з дому, але колектив, що залишився, справляється — кількість замовлень невелика.

Обсяг друку зараз становить 10 % від обсягу березня минулого року. Замовлень дуже мало, більшість клієнтів припинили діяльність. Друкуємо різну продукцію, але дуже малими накладами: поліграфічну продукцію, етикетки та наліпки, книги та журнали. Виготовляємо паковання. Наносимо цифровий лак та фольгу.

Щоби підтримати український дух, ми розробили патріотичні наліпки та друкуємо їх рулонами. Є потреба друку для ЗСУ — такі замовлення ми виконуємо безплатно.



Кожен із нас допомагає власними силами: хтось копає пісок на пляжі для зміцнення берегової лінії, деякі хлопці пішли до Збройних сил України, хтось готує їжу, а хтось підтримує матеріально. Нещодавно передали пакунок від усієї команди New Media нашому колезі в ЗСУ. Загалом наша друкарня перерахувала понад 50 тисяч гривень Збройним силам України та благодійним фондам.

Також прямо зараз безплатно друкуємо продукцію для одного проєкту, який ось-ось запуститься. Скоро розкажемо 😉».

ФОРМАТ СТ, Житомир, мотивація бути корисними

За місяць до початку війни в друкарні «Формат СТ» активно обирали нову техніку: відвідували шоурум Konica Minolta Ukraine, вивчали технічні переваги моделей та накопичували кошти. 10 лютого придбали та запустили нову цифрову друкарську систему Accurio Press С7090.

«Радість від довгоочікуваного придбання тривала недовго, 24 лютого її перервали ракети та снаряди, — зі смутком поділився Сергій Таранушенко, керівник друкарні «Формат СТ», — Якщо коротко та відверто, усвідомлення повномасштабної війни прийшло тільки через декілька днів після її початку, а про план дій взагалі й казати не варто.

Колектив «Формат СТ» — оптимісти. Навіть із першими натяками на воєнні дії ми також не полишали позитиву й обирали нове цифрове обладнання.
Коли почалася війна, пріоритетом компанії було стати максимально корисними державі в нашій сфері діяльності. У Житомирі не було активних бойових дій, тому 1 березня ми відновили роботу. Виробничі потужності в самому центрі міста не перевозили, обмежилися забиттям вікон ОСП плитами та накриттям техніки.

Понад два тижні ми активно друкували для потреб міста — безоплатно й на власному матеріалі. Друк наліпок для житомирської міської ради, бланків — для житомирського центру крові та міської лікарні, посвідчень та журналів — для військових і територіальної оборони — це наш маленький вклад у велику спільну перемогу».

quotation marks

Втім, ми зрозуміли, що працювати на волонтерських засадах неможливо постійно, тому створили схему розмежування замовників: військовим та медичним закладам — друк за собівартістю, комерційним підприємствам — довоєнна вартість.

Сергій Таранушенко

керівник друкарні «Формат СТ»

Ключові матеріали та ресурси, як-от папір та паливо, подорожчали, але ціну ми тримаємо, щоби підтримати своїх клієнтів.

Питання бізнес-моделі відійшло на другорядний план, оскільки майже неможливо спланувати робочий процес, постачання паперу. Про відновлення повноцінної роботи говорити зарано, хоча графік залишився колишнім. 80 % нашого колективу — жінки та дівчата, які евакуювалися за кордон. Деякі вже працюють дистанційно з Англії та Данії, але я сподіваюся, що це ненадовго.

Зараз ми друкуємо третину від довоєнного обсягу роботи, але кількість замовлень уже зростає. З цим змінюються й потреби клієнтів — серед замовників здебільшого військові та підприємства харчової промисловості. Також відновлюють роботу невеличкі цифрові друкарні та рекламні агенції, від яких теж починаємо отримувати замовлення на послуги цифрового промислового друку.

Ми всією компанією не полишаємо оптимізму та віримо в нашу перемогу. Це наша основна мотивація, щоби не складати руки, адже кожен громадянин, бувши на своєму професійному місці працює задля відновлення миру та перемоги».

Ріббон ЮА, Львів, 17 кілометрів етикетки за місяць війни

Ріббон Юа, власники AccurioLabel 230 в Україні, повноцінно працюють, сплачують податки, заробітну плату, оренди, кредити. Директор Мар’ян Банін розповів, що коли орендодавець 24 лютого запропонував безоплатну оренду, вони відмовилися: навіть за воєнних умов необхідно все сплачувати вчасно. «У кожного свій фронт. Наш — економічний.

Яким би кризовим менеджером ти не був, довоєнні дії кардинально відрізняються від теперішніх. Коли почалася війна нашим основним завданням було зберегти та підтримати колектив — у чатах ми відстежували переміщення колег та були на зв’язку, а гроші на рахунках розподілили між працівниками.

Через чотири дні, проведених вдома, ми прийняли рішення працювати попри все — сидіння на дивані та переглядання новин користі не дає. Що робити не знали, але головною метою було зайняти себе та людей, щоби не падати духом.

Майже всі співробітники залишилися вдома та були готові працювати. Робота дає можливість забезпечувати свої родини та зберігати спокій. На 20 наших співробітників — ще мінімум 40 спокійних людей, членів їхніх сімей чи друзів».

quotation marks

50 спокійних людей дають спокою на тисячу українців.

Віталій Вільшанецький

«У перші дні менеджери спілкувалися з нашими клієнтами. 60 % закрилися — здебільшого експортна сфера, сировина, магазини, іграшки та одяг. Але інші 40 % дали великий приріст: через вимушений переїзд населення на захід, попит на харчові продукти дуже зріс.

Наше завдання зараз — щоби на полицях стояли продукти з етикеткою. Ми повністю забезпечені тонером, а за тиждень до війни запаслися матеріалами — це дає нам змогу повноцінно друкувати етикетку. Ціни на готову продукцію ми перерахували згідно з новим курсом, але клієнти ставляться до цього з розумінням.

Коли вмикається сирена, ми всією командою чекаємо біля AccurioLabel — саме в кімнаті з рулонною машиною діє правило двох стін. Нам пощастило з молодим колективом: вони гнучкі, швидко реагують на зміни, тому готові працювати й за сучасних умов».



Щодо допомоги

«Волонтерити потрібно після роботи. Наш інший бізнес, що не пов’язаний з етикеткою, залишився на паузі без постачання та замовлень, тому співробітники допомагають на волонтерському складі. Щодня нашим хлопцям потрібно 100–200 людей: хлопці розвантажують фури, дівчата сортують гуманітарну допомогу.

Ми звільнили один наш склад і допомогли вже кільком бізнесам переїхати. Приміщення стало перевальним пунктом, де компанії зберігали своє обладнання, поки шукали офіс у Львові чи області».

вас може зацікавити

вас може зацікавити

Все буде Україна |

Де ми були цілий місяць: баланс між роботою та війною

Вже понад місяць українці та український бізнес переживають особливий етап. Етап, у вірогідність якого всі до останнього відмовлялися вірити, але бізнеси завбачливо готували стратегічний BCP план (business continuity plan або план забезпечення...

Україна |

Konica Minolta Ukraine продовжує надавати сервіс своїм клієнтам під час війни (мапа оновлюється)

Konica Minolta відновила надання сервісних послуг своїм клієнтам у переважній більшості регіонів попри активні бойові дії на сході та півдні України.