Спешл до Дня Матері. Чи сумісні кар‘єра та діти?

Київ, Україна | 7 травня 2021

Бути жінкою у 21 сторіччі — надзвичайно вдалий час. Жінка має змогу вчитися, розвиватися, працювати, шукати себе, мати власний бізнес, багато подорожувати та водночас бути мамою.

Стереотипи про жінку-домогосподарку зникають — тепер можливо бути бізнесвумен та мамою одночасно. Як бути матір’ю вдома та гарним працівником на роботі? Як не протиставляти ці дії одна одній та жити в гармонії? Працівниці Konica Minolta поділилися власним досвідом, як їм вдається працювати та бути мамою двох дітей.



Захарчук Анастасія, фахівець відділу логістики

Захарчук Анастасія, фахівець відділу логістики

фахівець відділу логістики, 11 років у компанії
 

quotation marks

Вони такі малі, а іноді кажуть такі дорослі та розумні речі)

Захарчук Анастасія

фахівець відділу логістики


Я маю двох дітей — 8-річну Марію та 6-річного Михайла. Перші роки життя дітей я провела в декреті, оскільки і для них, і для мене було важливо бути разом. Я вийшла з декрету, коли Маші було 3,5 років, а Міші — рівно 2 — у його день народження. За пів року до виходу на роботу я вже почала налаштовувати сімейний графік, побут та повела молодшого до садка.

quotation marks

Я почала працювати, коли була готова моя сім’я та я.

Захарчук Анастасія

Зараз наш буденний ранок ділиться на два варіанти: робота вдома та в офісі. Коли я їду на роботу, мій ранок проходить окремо від сім’ї та дітей. Я намагаюся приготувати сніданок із незвичайними смаколиками, щоби підняти настрій моїм дітям зранку. Збирають дітей до школи бабуся та чоловік, за що я їм безмежно вдячна. У день віддаленої роботи я готую сніданок та збираю дітей, а до школи відводить бабуся.

Мені пощастило з домашніми завданнями: старша сестричка полюбляє бути вчителькою — вона допомагає Міші, робить аплікації та малюнки за двох. Складні уроки діти роблять із допомогою бабусі.

quotation marks

Не певна, що без допомоги чоловіка та бабусі я змогла би поєднувати роботу та якісне виховання дітей.

Захарчук Анастасія

Коли діти хворіють, з ними в основному я. Ніхто так не пожаліє й не вилікує дитину, як мати. Навіть лише пригорнувши дитину до себе, їй стає краще.

Народження дитини як нова робота, де твоя дитина — бос😂

А часи, коли дитина хворіє чи в поганому настрої, це також важка робота, як закриття періоду на роботі ;) Авжеж, страждання дитини — ніщо в порівнянні з роботою. Але, як і в роботі, ти набираєшся досвіду і з часом справляєшся із великою температурою спокійно і впевнено.

Іноді діти ображаються через брак часу разом. На допомогу приходить чоловік: йде з ними на вулицю пограти у футбол чи покататися на самокатах. На вихідних я намагаюся проводити 90 % свого часу з дітьми, а 10 % залишати на невідкладні робочі питання. Я певна, що щастя родини та діток залежить в основному від жінки. Тому я намагаюся знаходити час на себе: зараз велику увагу приділяю правильному харчуванню та здоров’ю, нещодавно записалася до автошколи.

Для відновлення енергії часом достатньо обіймів і поцілунків від дітей та чоловіка. Іноді треба «психологічна» підтримка подружок та спільні посиденьки)

Щоби знаходити час і на роботу, і на сім’ю, треба правильно ставити пріоритети. Не термінові завдання краще перенести на наступний день та виконати їх із новими силами. Важливо бути задоволеною собою, стосується це сім’ї чи роботи. Мамам, які тільки збираються вийти на роботу, я раджу не боятися та йти)

quotation marks

Буде не легко, потрібно багато часу, нервів та сил, щоби навчитися поєднувати роботу і виховання дітей.

Захарчук Анастасія

Але робота — це цікаві зустрічі з людьми, досвід та розвиток. І бути спеціалістом у своїй справі — це класно! Тим паче коли працюєш у такій компанії як ДП «Коніка Мінолта Україна».

Чи можливо жінці побудувати кар’єру? Можливо. У жінок, на відміну від чоловіків, є дуже корисна для будування кар’єри риса — вміння робити одночасно багато справ. І робити їх якісно і швидко.


 

Морфлюк Вікторія, спеціаліст з лідогенерації

Морфлюк Вікторія, спеціаліст з лідогенерації

спеціаліст з лідогенерації, 3 місяці в компанії
 

quotation marks

Я вважаю, що на роботі ставитися з обережністю до жінки з маленькою дитиною — це дискримінація. Я певна, що унікальні навички мам — це тайм-менеджмент високого рівня та багатозадачність.

Вікторія Морфлюк


Я маю двох чудових доньок — Варвару, 10 років та Вероніку, 8. Повністю я почала працювати, коли Вероніці виповнилося 3 роки. До цього працювала частково, щоби проводити більше часу з дівчатами.

Коли я вийшла з декрету й попросила бабусю перший раз забрати молодшу із садочка, мені зателефонували звідти зі словами:

«Будь ласка, перекажіть бабусі, щоби повернулися в садочок із Веронікою, бо взули чужі чоботи. Інші батьки прийшли дитину забирати, у ваші не влазять)))»​


Я завжди думала, це прерогатива чоловіків так плутати, але доця показала пальчиком на чуже взуття, а бабуся швидко одягла його. Сміялися довго.

Мені дуже пощастило — мої дівчатка організовані та самостійні. Зранку я готую сніданок, роблю «судочки», тато відвозить дівчат до школи, а я збираюся на роботу. Роблю 3 судочки кожній доньці, бо вони зайняті тренуваннями та додатковими заняттями до вечора.

Уроки роблять самостійно, але якщо просять допомогти, я відкладаю всі справи й обов’язково допомагаю.

quotation marks

У мене є особливість — усі домашні завдання множаться на 2: 2 віночки до свята осені, 2 проєкти, 2 саморобки на працю.

Вікторія Морфлюк

Коли ми з чоловіком працюємо, з дівчатками мені допомагає супербабуся. Без її підтримки й допомоги я не була б такою «встигаючою» мамою) Коли діти хворіють, то з ними я — ніщо так не лікує як турбота та любов мами.

Після народження доньок моє життя абсолютно змінилося, воно розділилося на до та після. Зараз для мене на першому місці однозначно мої донечки.

Іноді буває, що під час вихідних чи ввечері я відволікаюся на робочі питання. Мені допомагають принципи нашої компанії, такі, як ми пропонуємо нашим клієнтам — «Працюй звідусіль». Це дає мені змогу легко поєднувати роботу із сім’єю, планувати робочий графік, якщо зручно і є натхнення попрацювати ввечері чи на вихідних.

Багато часу ми проводимо разом із сім’єю, інколи дівчатка вже хочуть більше самостійності, а мені з ними цікаво та весело завжди.

Коли мама працює, вчиться, розвивається — це гарний приклад для дітей.

Я намагаюся балансувати та приділяти однаково часу собі, роботі та сім’ї. Звісно, хотілося б більше часу на себе: я маю хобі, на які намагаюся знаходити час. Відновити сили мені допомагає моя сім’я, подорожі, обійми з трьома кішками та заняття танцями.

Танці надихають неймовірно. Для себе я обрала бачату — 1-2 рази на тиждень мені досить, щоби зарядитися енергією.

quotation marks

Лайфхак як знаходити час і на роботу, і на сім’ю — планувати більше, аніж можливо зробити.

Вікторія Морфлюк

Робота для мами потрібна, адже це розвиток, спілкування, досягнення. Бути мамою — це професія назавжди, але треба реалізовуватися і в інших сферах. Жінка може побудувати приголомшливу кар’єру, але поруч має бути сильна підтримка та взаєморозуміння.




 

Людмила Зимбович

Людмила Зимбович

продукт менеджер напрямку професійного друку та оператор шоуруму, 2,5 роки в компанії


 

quotation marks

«‎2 в 1» або «‎Народи двох дітей поспіль та отримай 3 роки без сну»

Людмила Зимбович


Якщо аналізувати мою кар’єру загалом, то вектор власного розвитку, зон відповідальності та набутих soft skills постійно йде стрімко догори.

Я вирішила повернутися до роботи досить рано, бо жити виключно домашніми турботами для мене — це як курс на зниження своєї ж планки.

Вийти з декрету було дуже важко, бо Арсену виповнилося лише 1,2 роки, а Марійці 2,5 коли нас чудом узяли в садочок без черг. Далі почалися питання постійних хвороб у садку, бо діти хворіли як не одночасно, то один за одним.

Я зранку піднімала, вдягала дітей і відводила в садок, чоловік забирав і займався ними допоки я не повернуся з роботи. Зустрічалися ми часто у дверях, бо графік роботи в нас був діаметрально протилежним — мій чоловік Назар Зимбович, музикант, і його робота починалася ввечері. Були роки коли кількість його концертів та гастролей за межами Києва та України перевищувала час перебування вдома. У той період нам дуже допомогла моя мама. Ми відвозили дітей до батьків у село на якийсь період.

Коли діти маленькі — це дуже складно. Перші три роки я пам’ятаю смутно.

quotation marks

Найбільш стрьомне — це коли ти читаєш книгу та засинаєш раніше за дитину. А в час ночі просинаєшся, йдеш змивати косметику й переодягатися.

Людмила Зимбович


Зараз легше, бо діти вже підлітки — вони самостійно прокидаються, збираються та можуть приготувати собі поїсти. Донька любить малювати собі веснянки моїм пензликом. Нещодавно вона трохи переборщила, вийшла з червоним носом та я відправила її змивати. Тому ми з чоловіком вранці перевіряємо щоби не було відкритих топів, занадто коротких спідниць, розмальованого обличчя.

У школі донька вчиться самостійно, а із сином ми навчаємося всією сім’єю: точними науками займається чоловік, а я — гуманітарними. У нашій сім’ї яскравий приклад однакового виховання й абсолютно різних дітей із різними підходами до навчання та життя в цілому.

quotation marks

Нещодавно з трудового навчання задали приготувати першу страву — ми з чоловіком пішли варити борщ, а Арсен сфотографував та надіслав ;)

Людмила Зимбович


Син у мене дуже допитливий та гіперактивний.

Ми придбали доньці електронне піаніно Casio, Арсен вирішив подивитися як воно працює — висмикнув весь ряд клавіш.

Чоловіку довелося повністю розібрати клавіші та вставляти їх назад, щоб інструмент запрацював.

У нас доволі унікальна родина, бо наші діти білінгви. Вони вільно володіють трьома мовами та спілкуються ними щодня: українська — на уроках, російська — з однолітками, між собою — переважно англійська. Вони часто перекладають з англійської на українську й саме тому речення бувають трохи кострубатими. З нами та родичами спілкуються українською. Також у школі вчать ще одну іноземну — французьку.

 
Освіта це фундамент: ми з чоловіком вкладаємо і кошти, і час, і сили, щоби дати максимум дітям, поки вони легко сприймають інформацію.


Дітей потрібно постійно мотивувати. Якось перед подорожжю умовою поїздки було набрати певну кількість смайликів — це заохочує дітей до гарного результату задля крутого відпочинку. На холодильник ми прикріпили табличку та за кожний гарний вчинок ставили смайлик. Смайликів не вистачало та ми ставили їх навіть за помиту тарілку, щоби бути чесними перед дітьми.

quotation marks

Не можна порушувати свої власні правила;)

Людмила Зимбович

Ми доволі багато часу проводимо разом. Часто можемо розділитися: я їду гуляти з донькою, чоловік — ловити рибу із сином. Вчотирьох ми любимо їздити на природу чи в село до моїх батьків. Я люблю землю: сіяти, полоти — це знімає стрес.

Щоби відновити енергію мені потрібно побути самій та присвятити час спорту чи хобі.

Почуття провини мені знайоме, як і багатьом мамам на роботі.

Робота вимагає віддачі, затримок на роботі, відряджень, часткової роботи вдома. Повністю розмежувати себе на роботі та вдома мені непросто, хоча я працюю над цим.

Зараз діти стали доросліші — їм кайфово залишатися вдома без нагляду, це питання не є актуальним. Але перші років 10 з моменту народження це було дуже стресово для мене.

Я вважаю, що жінкам важче будувати кар’єру, аніж чоловікам. Це не означає, що жінки більш відповідальні чи більше переживають за сім’ю, але переконана, що перелік жіночих обов’язків значно перевищує перелік обов’язків чоловіка, хоча бувають винятки.

Зараз, коли ми з дітьми ведемо бесіди на дорослі й серйозні теми, я бачу, що наш досвід сімейного поділу обов’язків їм зрозумілий і вони його приймають.

Коли мама з татом однаково ділять всю роботу — це по-чесному для всіх членів команди)

Діти також мають обов’язки й розуміють свій вклад у наше радісне та щасливе життя.

Багато залежить від другої половинки. Якщо є домовленості, повне розуміння та підтримка — тоді все вийде.




 

Бути мамою — робота не лише в будні, це складно, але дуже круто. На прикладі ми довели, як можна залишатися чуйною та енергійною мамою й справжнім та сильним фахівцем водночас.

Ми у Konica Minolta вітаємо всіх мам. Залишайтеся такими ж чарівними!)

вас може зацікавити

вас може зацікавити

Київ, Україна |

Як пропрацювати в компанії 15 років та не вигоріти. Лайфхаки працівників Konica Minolta

Світ невпинно рухається, людям доводиться підлаштовуватися під сучасні умови життя та роботи, особливо під час ковідної реальності.