Вплив пандемії коронавірусу на ринок етикетки — висновки Konica Minolta

Європа | 15 червня 2020

У березні 2020 європейські друкарні надрукували на 150% більше цифрової етикетки у порівнянні з попереднім місяцем

В той час, як пандемія COVID-19 створила безпрецендентні проблеми для бізнесу, етикетки продовжують відігравати важливу роль у ланцюгу виробництва, постачання та використання товарів повсякденного попиту.


Етикетка необхідна для товарів повсякденного попиту: продуктів харчування, напоїв, господарчих та медичних товарів тощо. Вона є частиною ланцюга постачання та важливим інструментом для передачі інформації — містить у собі дані про вагу товарів, їхні інгридієнти, інформацію для контролю та загальні інструкції.


Органи правління країн Європи намагаються мінімізувати вплив пандемії. Вони визначають критично важливі сектори економіки, які потребують пом'якшення законодавства по відношенню до себе. За інформацією Міжнародного валютного фонду, що відслідковує політику країн у цій області, паковання та етикетка являються невід'ємною частиною ланцюга постачання секторів охорони здоров'я та товарів повсякденного попиту.


Надійність логістики та ланцюгів постачання під час пандемії — це реальна проблема для всіх середніх та великих виробників. Етикетка відіграє важливу роль у забезпеченні постачання продуктів харчування та фармацевтичних препаратів, які мають критичне значення для Європи.


Однак, Майк Ферлі (Mike Fairley), засновник The Label Academy та журналу "Labels and Labeling", у своїй статті "Suggested guidelines on the role of labels in the essential supply chain during the Coronavirus pandemic", зазначає, що індустрія етикетки та значимість її ролі у постачанні товарів першої необхідності була проігнорована. Виробники етикетки, а також матеріалів, технологій та друкарських рішень для її виробництва, мають бути визнані ключовими постачальниками, коли мова йде про харчування, лікування та підтримку медичних працівників.


Європейська асоціація самоклеючої етикетки FINAT також вважає клейку етикетку та гнучке паковання ключовими елементами інфраструктруктури харчового та медичного секторів. Як підкреслює FINAT у своїй публікації "Covid-19 Shared Best Practices and Experiences", деякі її члени діють досить рішуче у порівнянні з тими, які керуються рекомендаціями місцевої влади та інституціями у сфері охорони здоров'я. 


Постачальники та виробники етикетки працюють задля забезпечення безперервного та безпечного постачання їхньої продукції, в той час як замовники долають глобальну кризу. Транспорт є надзвичайно важливим питанням. Європейська Комісія тісно співпрацює з Європейським Парламентом та організаціями, що займаються прикордонним контролем з метою забезпечення перевезення вантажів через ЄС у період пандемії. Європейська Комісія підготувала практичне керівництво для забезпечення безперервного переміщення товарів по зеленим лініям в Європі, яке враховує також локальні обмеження, що були прийняті окремими країнами.


Усі зацікавлені сторони висвітлюють вплив коронавірусу на ринок етикетки на своїх комунікаційних платформах. Прикладом може слугувати Labels & Labeling, де компанії надають оновлену інформацію щодо постачання своїх продуктів та послуг клієнтам в часи коронавірусу. Джерелами актуальної інформації про COVID-19 є Financial Times та дані Університету Джона Хопкінса.


AIFEC, Іберійська асоціація виробників етикетки, вважає, що після пандемії сектор буде розвиватися ще інтенсивніше. Її президент Хосе Рамон Бенітотіс (José Ramón Benitothis) стверджує, що криза стала поштовхом для становлення етикетки як повноцінного продукту, оскільки вона приносить цінність брендам, надає інформацію споживачам та дозволяє відслідковувати продукцію.


Ми, в Konica Minolta, не припиняємо тримати руку на пульсі та публікуємо власну інформацію щодо впливу коранавірусу на продукти на послуги компанії. Ми дбаємо про безпеку наших колег та їхніх сімей, продовжуючи надавати послуги та відповідні сервіси нашим клієнтам.


Незважаючи на невтішну ситуацію на ринку, пов'язану з коронавірусом, ми помітили деякі позитивні зміни у наших клієнтів. Сьогодні це більше 500 власників AccurioLabel у світі, 200 з яких інстальовані в Європі. Деякі власники AccurioLabel в Італії, Норвегії, Україні, Великобританії та інших країнах відмічають зростання попиту на цифрову етикетку.


За результатами нашого власного дослідження, у березні 2020 року кількість погонних метрів етикетки, надрукованої на системах Konica Minolta AccurioLabel в Європі, зросла на 150% у порівнянні з попереднім місяцем. Безумовно, цей раптовий приріст був спричинений штучним попитом на продукти харчування та дезінфектори — люди запасалися товарами першої необхідності. Але цифровий друк залишається єдиною технологією, що здатна забезпечити швидкий друк коротких та середніх накладів етикетки, які стали необхідні виробникам. 


Вплив пандемії коронавірусу на ринок етикетки — інфографіка Konica Minolta

Дві цифрові системи для друку етикетки Konica Minolta AccurioLabel 190, інстальовані в українських друкарнях впродовж 2019 року, з початку кризи COVID-19 працюють на повну потужність, а обсяг виробництва етикетки збільшився більше ніж в три рази. Про це свідчать дані з лічильників обладнання, яке обслуговує Konica Minolta Ukraine. За словами власників, велика частина замовлень останніх місяців — це етикетки для дезінфікуючих та гігієнічних засобів, трохи менша — для продуктів харчування, напоїв та косметики.


Добре відомі переваги цифрового друку призвели до повної трансформації ринку етикетки під час кризи коронавірусу. За нашими прогнозами впродож наступних декількох років замовники надаватимуть все більшого значення скороченню термінів виробництва, своєчасному виконанню замовлень та адаптації до вимог замовника, одновасно вимагаючи найвищої якості та швидких виробничих циклів.



Контакти Konica Minolta Ukraine для ЗМІ:

Ірина Годованюк

Iryna.Hodovaniuk@konicaminolta.ua

Вам також буде цікаво

Вам також буде цікаво