Етикетка — драйвер зростання поліграфічного ринку у 2021. Аналітика

Київ, Україна | 23 грудня 2021

На наше замовлення журналісти записали цю статтю зі слів власників цифрових рулонних друкарських машин для виготовлення етикетки, постачальників обладнання, програмного забезпечення та матеріалів для виробництва такої етикетки. Повна версія аналітичного матеріалу на printus.com.ua.



Konica Minolta вийшла на ринок етикетки п’ять років назад. А в Україні перша рулонна AccurioLabel була інстальована у 2019.

Досі компанія виробляла лише листові машини, тому експертизи в рулонному друці не було. Щоби зрозуміти, як працює ринок, чого потребують замовники та що для них важливо, нам потрібен був час.

Вихід на український ринок розпочали не зі звичної рекламної кампанії, а з великого дослідження активності класичних флексографічних друкарень. Під виглядом рекламної агенції спеціальна команда намагалася замовити кілька накладів етикетки більш ніж у 70 друкарнях, на сайтах яких була інформація про те, що вони друкують етикетку.

На той момент класичні виробники етикетки здебільшого не могли працювати з короткими замовленнями: процеси були побудовані так, що навіть розрахунок такого накладу займав добу. А сам процес продажу зводився до відповіді на телефонний дзвінок. Активними продажами друкарні практично не займалися. Саме цю нішу й зайняли наші клієнти — перші власники рулонних цифрових друкарських машин від Konica Minolta.

До 2020 року обсяги замовлень на друк в рулонах зростали плавно. Але перший локдаун у березні 2020 року продемонстрував, що попит на рулонну етикетку просто неймовірний: етикетка виявилася драйвером зростання поліграфічного ринку. А відсутність чітких процесів і гнучкості спричинили різкий відтік коротких і навіть середніх накладів із класичних друкарень у рулонну цифру. Зараз для Konica Minolta Ukraine цифрова етикетка є одним із пріоритетних напрямів.

Придбання AccurioLabel 190/230 — це завжди про запуск нового продукту в друкарні — етикетки в рулонах. Серед власників обладнання в Україні — Aladdin-Print (Харків), New Media (Одеса), Копір-Центр Україна (Запоріжжя), Фоліо плюс (Харків), Ribbon UA (Львів).


У власників рулонних машин різні підходи до бізнесу, вони орієнтовані на різних замовників. Загалом AccurioLabel ідеальна для друку невеликих накладів етикетки. Серед замовників етикетки в рулонах — переважно крафтові виробники харчових продуктів та побутової хімії.
quotation marks

Якби на початку березня 2020 р. не було ухвалене рішення придбати AccurioLabel 230, цілком можливо, друкарня вже закрилася б.

Віктор Артющенко

Співвласник друкарні New Media

У «Копір-Центр Україна» кажуть, хто раніше друкував етикетку в листах, залишилися прихильниками цього типу друку. Друк етикетки в рулонах замовляють здебільшого нові клієнти. Українські замовники поступово дізнаються про рулонну етикетку й ринок зростає.
quotation marks

Після інсталяції AccurioLabel 230 компанія стала набагато цікавішою для клієнтів.

Мар’ян Банін

Директор «Ріббон Юа»

Запрошуємо до оновленого шоуруму

Демонструємо повний цикл процесу виробництва — від завантаження макету до отримання готової етикетки в рулоні.

Відтепер у шоурумі постійно перебуватиме AccurioLabel 230, бестселер в індустріальному портфоліо Konica Minolta в Україні у 2020 році. В рамках демо презентуємо також програмне забезпечення для підготовки макетів AccurioPro Label Impose, яке формує завдання для друку на рулонному устаткуванні, та фінішер для рулонної висічки з функцією видалення облою Scorpio 35 SCR35.

Запланувати демо AccurioLabel 230

Етикетка в листах чи в рулонах?


Деколи клієнти не готові замовляти етикетку в рулоні: хтось не розуміє переваги рулонів, а комусь дійсно зручніше в листах.

Варто також врахувати, що вартість етикетки в листах нижча. Це зумовлено тим, що друк накладу на рулонній машині потребує певних додаткових дій, як-от висікання, намотування на втулку. Тому надкороткі замовлення поки залишаються прерогативою листового друку.
Натомість рулонну етикетку зручніше зберігати та транспортувати. Але собівартість кожного замовлення різна. Невеликі круглі етикетки краще друкувати в листах, а великі за розміром наліпки, яких на листі вміщується небагато, краще друкувати в рулоні через нераціональні витрати паперу.

Виробники вина в Україні надають перевагу етикетці з оздобленням. Під час виконання таких замовлень зручніше працювати з листовою продукцією, щоби після друку нанести вибірковий лак та фольгування цифровим способом.
 
quotation marks

Один із найбільш перспективних напрямів виробництва етикеток — етикетка для вина та алкогольних напоїв. Споживачі переважно обирають вино, оцінюючи колір, ґатунок і регіон, а етикетка є єдиним засобом комунікації зі споживачем.

Катерина Деуль

Менеджер зі збуту ТОВ «ЮПМ Україна»

Цифра чи флексодрук

Харківська друкарня «Фоліо плюс» має й цифрове рулонне, і флексографічне обладнання. Втім, там переконані, що флексографічний друк може замінити цифровий, а от навпаки — ні.

Зазвичай флексографічним способом друкують високотехнологічну етикетку на складних матеріалах: із серйозною обробкою, лаками, пантонами. У «Фоліо плюс» на AccurioLabel 230 друкують звичайні замовлення, які не потребують додаткового оздоблення.

На чому друкують етикетку

Aladdin-Print здебільшого друкує на AccurioLabel 190 на білій плівці та папері. Лише до 5 % замовлень — на прозорій плівці.

Серед матеріалів для рулонного друку етикеток у «Копір-Центр Україна» першість утримує поліпропілен, далі — клейкий папір, досить невеликий відсоток бере на себе друк винної етикетки на спеціальних матеріалах.

New Media друкує рулонну етикетку переважно на папері та білому поліпропілені. Прозорий поліпропілен, бурий, винний крафт, дзеркальні самоклейні плівки використовує рідко.

У «Фоліо плюс» 70 % займає поліпропіленова перлинна плівка, а інші 30 % пропорційно розподілені між напівглянсовою, прозорою плівкою та винними паперами.
«Ріббон Юа» теж переважно друкує на поліпропілені. Також для клієнтів «Ріббон Юа» важлива стійкість, тому в компанії пропонують спеціальні матеріали.

Довжина накладів етикетки

Щодо мінімальної довжини замовлень думки власників друкарень дещо різняться. У «Ріббон Юа» не відмовляються друкувати й 1 погонний метр (100 етикеток), а в Aladdin-Print не друкують на «рулонці» замовлення, коротші за 25 погонних метрів. Максимальною довжиною разового замовлення в друкарні називають два погонні кілометри. Це був друк етикеток на санітайзери під час жорстоких локдаунів.

 

quotation marks

Чим довший наклад, тим він простіший в обробці

Денис Гайовий

Власник «Копір-Центр Україна»

Уже в перший місяць експлуатації «Копір-Центр Україна» видрукувала на AccurioLabel 190 чотири погонні кілометри замовлень. Економічно виправданою підприємець називає довжину накладу в 100 погонних метрів, а починає друкувати від п’яти.


Мінімальний наклад у New Media — 10 погонних метрів, адже близько 6 з них витрачається для запуску обладнання. Економічно виправданими для клієнта в друкарні вважають наклади від 100 до 400 погонних метрів. «Якщо абстрагуватися від додаткових можливостей «цифри», рулонний цифровий та флексографічний друк перетинаються в накладах у межах 400», — вважає Віктор Артющенко.
У друкарні New Media на другий місяць після інсталяції AccurioLabel 230 вийшли на обсяги друку у 8–10 погонних кілометрів на місяць.
«Фоліо плюс» виготовляє на Konica Minolta AccurioLabel 230 наклади від 12 п.м. і до 2–2,5 погонних кілометрів.


Висікання етикетки

Власники друкарень називають післядрукарську обробку вузьким місцем у процесі виготовлення цифрової етикетки. Кількість кінцевого продукту залежить не від обладнання, а від продуктивності машини для висікання та її функцій. За словами Віктора Артющенка, власника New Media, AccurioLabel 230 може друкувати більше, і попит є, але друкарня не встигає виконувати замовлення через брак потужностей та обмежену швидкість роботи модулів для висікання.

За зростання завантаження AccurioLabel, деякі власники докуповують додаткові машини Scorpio SCR35. Aladdin-Print надає перевагу устаткуванню на базі різальних плотерів Graphtec, а в «Копір-Центр Україна» розробили обладнання для висікання власними силами.

У New Media працює один Scorpio SCR35 та три китайські аналоги. Коли наклади короткі, продуктивність Scorpio влаштовує, а от висікання довгих замовлень доводиться чекати.

Для «Ріббон ЮА» AccurioLabel 230 стала першою машиною і стартом діяльності в галузі поліграфії. Досить швидко в компанії зрозуміли, що одного Scorpio SCR35 недостатньо та почали експериментувати з альтернативними рішеннями. Тестували китайський верстат та гібридні рішення. Лише кілька місяців тому запустили систему для висікання на базі плотера Graphtec 7000, яку розробили власними силами. Ба більше, у компанії розробляють власне програмне забезпечення для керування процесом. У планах встановити ще декілька таких комплексів.
У «Ріббон ЮА» також розробили напівавтоматичну машину для наклеювання етикеток на пляшки.
 

Перспективи ринку етикетки

Збільшення кількості замовлень власники друкарень природно пов’язують зі зростанням економіки та появою більшої кількості виробничих підприємств.

«Зростання ринку цифрової етикетки в рулонах лише починається», — вважає Мар’ян Банін, керівник «Ріббон Юа». — Ми живемо в часи, коли приходить нове покоління, створюється багато нових бізнесів, а в Україну надходить багато інвестицій. 90 % компаній на ринку — дрібні, які навіть не мають нормального обліку, і лише починають впроваджувати касові апарати тощо. Процеси в значної кількості компаній зовсім не автоматизовані. Після автоматизації вони прийдуть до брендингу».
За словами власників AccurioLabel, на розвиток ринку також впливають і законодавчі зміни. Значний вплив мають «Закон про мову» та Закон України про захист прав споживачів. Тепер імпортери зобов’язані перекладати оригінальну етикетку українською мовою.

Своєю чергою Закон України № 2639 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який діє в Україні із 6 серпня 2019 року погодив українське законодавство з положеннями, регламентами та директивами Євросоюзу. А оскільки процес синхронізації законодавства може тривати й надалі, власникам брендів варто робити ставку на короткі наклади етикетки.

 

Запустили "ВДРУК" — влог не про залізо, а про бізнес: про людей, гроші та процеси

Перший випуск влогу зі співвласниками Одеської друкарні New Media вже в ефірі. В ньому багато про тонкощі ведення сімейного бізнесу, про конкуренцію, маркетинг, дефіцит кадрів і зарплатню в галузі. Загалом, досить відверта публічна розмова про важливі речі для кожного підприємця.

На канал

Новини Konica Minolta за темою

Дюссельдорф, Німеччина |

Konica Minolta представить нові рішення та продукти на drupa 2024

Компанія Konica Minolta представить свою продукцію на drupa 2024, провідній міжнародній виставці рішень для друку та крос-медіа, на своєму стенді площею 2400 м² (зал 8B), Дюссельдорф, Німеччина, З 28 травня по 7 червня 2024 року Konica...