Інтерв'ю з Кійо Сухарою. Konica Minolta 150 років

Лангенхаген, Німеччина | 25 травня 2023

Інтерв'ю з Кійо Сухарою. Konica Minolta 150 років



(1) Кійо, ви вже чотири тижні в Konica Minolta Europe — які ваші враження?​

Вступаючи на нову посаду в Konica Minolta Europe, я знав, що наступні кілька тижнів будуть вирішальними щодо знайомства з людьми, організацією та процесами зсередини. Щоб максимально насолодитися кожним моментом, я вирішив застосувати підхід із залученням нових колег і почав ставити їм багато запитань. Я уважно слухав їхні відповіді, вбираючи кожну деталь про культуру, робочу етику та цінності компанії. Саме під час цього етапу я по-справжньому відчув динамічність співробітників, їхню пристрасть до компанії, роботи та клієнтів, а також інноваційний дух, який процвітає в європейській Konica Minolta.
 
Дізнаючись більше про організацію та її людей, я все більше пишався тим, що є частиною цієї команди. Я також усвідомив можливості, якими ми можемо скористатися як компанія, і зрозумів, що маю зробити все, що в моїх силах, щоб реалізувати цей потенціал. У майбутньому я прагну працювати разом зі своїми колегами над створенням атмосфери позитивних змін у Konica Minolta Europe.

 

(2) Цього року Konica Minolta святкує 150 років. Як ви вважаєте, чому компанія змогла досягти такого результату?

У 1873 році світ був зовсім іншим, коли Роккусабуро Сугіура, засновник компанії Konica, почав продавати фотографічні та літографічні матеріали в Токіо. Промислова революція була в самому розпалі, і технологічні інновації відбувалися повсюди. Хоча це був період ще до появи автомобілів, радіо та телебачення, підприємницький дух Сугіури заклав фундамент для майбутньої Konica Minolta, компанії з багатою, вже 150-річною історією.

Протягом свого існування Konica Minolta постійно трансформувалася, переосмислювала себе та свої рішення, впроваджувала інновації — завжди базуючись на принципах створення зображень. Компанія зробила багато революційних нововведень, про що свідчить вражаючий список з приблизно 20 000 патентів, зареєстрованих по всьому світу. Компанія завжди була гнучкою і прагнула розвиватися, що стало запорукою її постійного зростання.

Але компанія покладається не лише на свою спадщину. Сьогодні Konica Minolta виділяє сотні мільйонів євро на постійні дослідження та розробки. Ця прихильність до інновацій та трансформації — те, що дало змогу Konica Minolta жити, розвиватися та процвітати протягом 150 років.
Я відчуваю привілей працювати в компанії з такою багатою історією та інноваційним духом, який продовжує рухати нас вперед.



 

(3) У чому полягають такі революційні інновації?

Коли я думаю про Konica Minolta, я уявляю інновації. Ми працюємо у галузі обробки зображень вже понад 150 років і маємо довгу історію розробки інновацій у цій сфері. Один з наших найбільших досягнень був у 1975 році, коли ми представили першу в світі 35-міліметрову камеру з вбудованим спалахом і функцією автоматичної експозиції. Цей продукт змінив правила гри і допоміг зробити фотографію доступною для мільйонів людей. Через два роки ми розробили пальчиковий пульсоксиметр, який дав змогу вимірювати насичення крові киснем без забору крові.

У 1980 році ми відкрили перший у світі круглий планетарій, який дав людям змогу пізнавати всесвіт із зануренням та інноваційним досвідом. У 1983 році ми представили перший у світі копіювальний апарат з функцією плавного збільшення/зменшення зуму, який мав безпрецедентний успіх у всьому світі. Через рік ми випустили першу в світі асферичну пластикову лінзу для CD програвачів, яка зробила революцію в способі прослуховування музики.

У 1980 році ми знову відкрили нові фотогоризонти, представивши однооб'єктивну дзеркальну камеру з функцією автофокусування професійної якості. Тоді вже і професійна фотографія стала доступною для широких верств населення.

Коли ми випустили перший у світі принтер з тонером, виготовленим методом полімеризації, який мав значно менший вплив на навколишнє середовище, ніж звичайні порошкоподібні тонера, ми "зробили це знову" — це було на початку 2000-х років.

В 2011 році ми розробили перші в світі OLED-панелі з однією з найвищих світловіддач, проклавши шлях до більш ефективних і сталих рішень для освітлення. Того ж року ми запустили AeroDR, найлегшу у світі систему цифрової рентгенографії касетного типу, яка зробила революцію в діагностиці та лікуванні пацієнтів. Цей винахід вирішив кілька проблем, пов'язаних зі звичайною рентгенографією, як-от велика вага та необхідність прокладання кабелів живлення і передачі даних. AeroDR зменшив вагу до мінімуму і зробив передачу даних бездротовою, що сприяло ширшому використанню її у всьому світі.

Ми пишаємося нашим інноваційним духом і прагнемо продовжувати розширювати межі можливого в галузі візуалізації.

 

(4) Що ви вважаєте найбільшим досягненням компанії?​

Окрім інновацій у виробництві фотоапаратів, ми здійснили революцію в офісах по всьому світу. Одним із наших найбільших досягнень було впровадження U-Bix 480 у 1970 році, електрофотографічного копіювального апарату, який змінив спосіб роботи людей. Цей продукт був настільки успішним, що відтоді копіювальні апарати стали одним із наших основних продуктів.

Цифрові кольорові багатофункціональні принтери (БФП) формату А3, еволюція попередніх копіювальних апаратів, були нашою запорукою успіху впродовж останніх 20 років. Разом із ПК, ноутбуками та Інтернетом вони відіграли вирішальну роль у цифровій трансформації офісів. У 2011 році ми вирішили розширити цей бізнес і почали виходити на ринок ІТ-послуг. Наше бачення полягало в створенні інтелектуального робочого місця, де ми об'єднуємо людей, середовище та пристрої.   

У 2004 році ми вийшли на ринок цифрового друку — сміливий крок, до якого деякі експрети галузі поставилися скептично. Але ми знали, що маємо технології, досвід і прагнення до успіху. І ми досягли успіху. Від самого початку ми пішли ва-банк з нашими виробничими системами друку bizhub, пропонуючи нашим клієнтам новий рівень якості, продуктивності та гнучкості. Ми зосередилися на ринку аркушів А3 формату, знаючи, що це найбільший сегмент ринку виробничого друку, і ми були сповнені рішучості стати лідером на цьому ринку.

Саме так ми і зробили — відтоді утримуємо позицію лідера на ринку виробничого друку на аркушах А3 формату в Європі. Ми досягли цього успіху не завдяки удачі чи випадковості; ми заробили його завдяки нашій відданості інноваціям, якості та обслуговуванню клієнтів. Ми були невблаганними у своєму прагненні до досконалості, завжди розширюючи межі можливого. Дивлячись у майбутнє, ми знаємо, що ринок цифрового друку постійно розвивається, і ми готові розвиватися разом з ним. Ми продовжуємо інвестувати в дослідження та розробки, щоб пропонувати нашим клієнтам ще більш інноваційні рішення. Зараз і надалі ставимо наших клієнтів в основу своєї роботи, тому що ми знаємо, що їхній кінцевий успіх — наш успіх.

В цій новій епосі Konica Minolta стала лідером у революції цифрового друку (станом на 2021 рік ми також лідируємо на ринку цифрових принтерів для друку етикеток з часткою ринку 28%), стала першопрохідцем у галузі інтелектуальних відеотехнологій, придбавши мажоритарну частку в компанії Mobotix у 2016 році, і відтоді дуже успішно розширила бізнес із надання послуг у сфері відеорішень у Європі, а також відкрила нові горизонти у сфері охорони здоров'я, як-от рентгенографія та інноваційні дослідження в галузі боротьби з онкологічними захворюваннями.

Однак, хоча ми можемо пишатися нашою багаторічною історією інновацій, я вважаю, що наші найбільші досягнення ще попереду, оскільки ми очолюємо створення інтелектуального цифрового робочого місця.
 

(5) Розкажіть про найбільші виклики європейського бізнесу за останні роки

За останні 150 років світова історія створила багато економічних, соціальних, екологічних та геополітичних викликів, і ці проблеми переважають у нашому сучасному світі. Найбільшим викликом, з яким коли-небудь стикалися, стало реагування на наслідки пандемії COVID-19, коли світ опинився в стані ізоляції, ланцюги поставок і виробництво завмерли, а дефіцит робочої сили та напівпровідників вплинув на всі сфери — від ІТ до телекомунікацій і транспорту. У той же час обідні столи, спальні та кабінети замінили офіси.

Як компанія, ми пишаємося нашими досягненнями, прокладаючи нові шляхи завдяки технологічним інноваціям. Однак ми також пишаємося тим, як швидко ми змогли пристосуватися до того, що стало відомо як "нова норма".  

 

(6) Як компанія подолала ці перешкоди?

Коли світ опинився на карантині, ми змогли за лічені дні перевести наші офісні операції по всій Європі (понад 9 000 співробітників у 30 організаційних одиницях) на віддалений режим роботи. Це стало можливим завдяки величезним спільним зусиллям усіх наших співробітників, тих, хто займається внутрішніми ІТ, HR, незліченної кількості керівників команд у різних відділах та спеціальної новоствореної міждисциплінарної робочої групи по боротьбі з коронавірусом. Те, що було досягнуто в такий короткий термін і з мінімальним ризиком для безперервності бізнесу наших клієнтів, — це чудовий результат.

З роками приходить мудрість і здатність ставати сильнішими перед обличчям негараздів. У 2021 році, коли світ продовжував відкриватися, ми пережили дві пожежі на заводі в Тацуно компанії Konica Minolta Supplies Manufacturing Co., Ltd в Японії, які знову стали випробуванням для нашої стійкості. На щастя, в результаті цих інцидентів ніхто не постраждав і не загинув. Ми визнали необхідність скоригувати наш підхід до виробництва тонера, і в результаті наш виробничий процес і те, як ми керуємо глобальним постачанням запасів тонера, було трансформовано. Це приклад того, як випробування роблять нас сильнішими — урок, який усвідомлюють усі, хто пережив пандемію як у професійному, так і в особистому плані.

 

(7) Що є найбільшою гордістю Konica Minolta?

Креативність, винахідливість і здатність до адаптації всіх людей — співробітників, партнерів і клієнтів — зробили Konica Minolta тим брендом, яким вона є сьогодні і буде завтра.

В будь-якій критичній ситуації по-справжньому надихає бути частиною команди, в якій кожна людина готова зробити все можливе, щоб підтримати партнерів, клієнтів і один одного.

 

(8) Які у Konica Minolta плани на майбутнє?

Майбутнє у даних. Як компанія, що була створена під час промислової революції, ми перебуваємо в розпалі цифрової революції. Цифрова трансформація призводить до стрімкого зростання обсягів даних, які можуть надати інформацію, розуміння та знання, якщо з ними правильно взаємодіяти. Візьмемо, наприклад, IIM (Інтелектуальне управління інформацією): ми бачимо майбутнє у вилученні неструктурованих даних і наданні їм доступності або видимості за допомогою технологій, будь то паперові чи електронні документи — ми хочемо розкрити цінність даних, приховану у них.

Тільки якщо ви правильно інтерпретуєте дані, ви можете побачити приховані інсайти. Але часто обсяг даних занадто великий, щоб людина могла проаналізувати їх самостійно. Для розпізнавання закономірності та аномалії в даних нам потрібен штучний інтелект (ШІ). ШІ може опрацьовувати величезні масиви даних і ухвалювати правильні рішення. Наша мета — використовувати наші оригінальні технології обробки зображень у поєднанні зі штучним інтелектом для обробки даних і ухвалення рішень на їхній основі. Вони можуть знаходити рішення, які змінюють спосіб нашої роботи, підвищують рівень безпеки, покращують якість продукції або сприяють прогресу в медицині. Це наше бачення, яке ми називаємо "Візуалізація для людей". Ми прагнемо зробити дані доступними для кожного і розробляти рішення, які вирішують нагальні проблеми наших клієнтів і суспільства в цілому.
 

(9) Чи можете ви навести кілька прикладів технологій, побудованих на основі даних?​

Одним із прикладів є наше рішення для моніторингу газу, яке використовується на нафтових комплексах та електростанціях. Аналізуючи дані з датчиків та інших джерел, система може виявляти витоки газу на ранній стадії та попереджати операторів до того, як станеться пожежа або вибух. Це не лише знижує ризик аварій, але й допомагає станціям працювати безпечно та ефективно.

Ще одним прикладом нашої технології, базованої на даних, є рішення для підтримки догляду за хворими під назвою "HitomeQ". Ця система використовує цифрову обробку зображень, зондування та голосовий вхід для моніторингу мешканців будинків для людей похилого віку. Вона може виявляти незвичні рухи чи поведінку та автоматично надсилати сповіщення медперсоналу. Зменшуючи навантаження на медперсонал, ця технологія допомагає підвищити якість догляду і полегшує життя як доглядальникам, так і мешканцям.

Нарешті, SenrigaN, наше рішення для неруйнівного контролю. Ця інноваційна технологія використовує аналіз даних для виявлення поломки внутрішніх сталевих конструкцій ззовні, не завдаючи їм жодної шкоди. Наприклад, вона може виявити тріщини в мостах до того, як вони зруйнуються, що потенційно може врятувати незліченну кількість життів.

Всі ці приклади показують, як технології на основі даних можуть мати значний вплив на суспільство, роблячи його безпечнішим, ефективнішим і приємнішим для кожного. І як компанія, Konica Minolta продовжуватиме впроваджувати інновації та розробляти нові рішення, які допоможуть зробити наш світ кращим.

 

(10) Наскільки важливою є тема сталого розвитку для Konica Minolta?

Як міжнародна компанія, Konica Minolta серйозно підходить до своєї відповідальності перед суспільством і навколишнім середовищем. Сталий розвиток був в основі наших цінностей протягом десятиліть, а глобальний департамент екологічного менеджменту був створений ще в 1971 році. Ми хочемо всіляко сприяти сталому зростанню та процвітанню суспільства.

Минулого року ми зробили значний крок у цьому напрямку, об'єднавши наші окремі зусилля у сфері сталого розвитку та сформувавши єдиний відділ ESG в Європі. Цей новий відділ невтомно працює над розвʼязанням глобальних проблем у сферах екології, соціальної політики та управління. Приєднання нашої компанії до Цілей сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй (United Nations' Sustainable Development Goals) — ще один крок, який ми зробили в цьому напрямку. Завдяки  соціальним інноваціям ми прагнемо використовувати наші цифрові технології для позитивного впливу на суспільство та досягнення цих цілей. Ми прагнемо ставити досяжні цілі та робити амбітні внески для створення більш сталого майбутнього.

Ми віримо у вжиття конкретних заходів для підтримки суспільства та навколишнього середовища. Як відповідальний корпоративний бізнес, ми підтримуємо багато проектів для загального добробуту. Наприклад, ми надали допомогу українським біженцям та постраждалим від нещодавніх землетрусів у Туреччині. Ми також беремо активну участь у місцевих екологічних та благодійних ініціативах і підтримуємо освітні програми, які допомагають наступному поколінню.

Наша відданість принципам сталого розвитку принесла нам місце у списку 100 найбільш стійких корпорацій світу на 2023 рік. Ми пишаємося цим досягненням і будемо продовжувати працювати над забезпеченням більш сталого майбутнього для всіх. Ми регулярно відстежуємо наш прогрес за допомогою ключових показників ефективності та систем контролю, щоб забезпечити надійне відстеження наших досягнень. Ми залишаємося відданими принципам сталого розвитку, оскільки твердо віримо, що наші інновації повинні мати позитивний вплив на суспільство та навколишнє середовище, залишаючи кращий світ для майбутніх поколінь.
 

Про Konica Minolta

 

Шлях Konica Minolta розпочався 150 років тому з прагнення інакше дивитися на світ і діяти відповідно такому баченню. Тому й сьогодні ми впроваджуємо інновації на благо суспільства та світу. Що наснажувало тоді — наснажує нас і зараз.


Konica Minolta — глобальний провайдер комплексних рішень для бізнесу, послуг паперового та електронного документообігу, керування корпоративним контентом і професійним друком. Konica Minolta Ukraine (ДП «КОНІКА МІНОЛТА УКРАЇНА») з Києва (Україна) — дочірнє підприємство Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH (КОМПАНІЯ «КОНІКА МІНОЛТА БІЗНЕС СОЛЮШЕНЗ ЮРОП ГМБХ») з Лангенгагена (Німеччина), що є частиною холдингу Konica Minolta Inc. з Токіо (Японія).


Konica Minolta сприяє цифровій трансформації, створює актуальні бізнесові рішення для своїх клієнтів — малого та середнього бізнесу, великих підприємств приватного та державного сектору, — та розв’язує проблеми, що постають перед суспільством. Усе завдяки унікальному досвіду в галузі обробки зображень, даних та прийняття рішень на основі даних.


Konica Minolta допомагає своїм клієнтам визначити та розкрити потенціал, який несе в собі цифровізація, та вийти на новий рівень цифрової зрілості організації, переосмисливши робоче місце. Для втілення концепції «Розумно організованого робочого місця» як постачальник комплексних ІТ-рішень Konica Minolta пропонує послуги керування «хмарою», ІТ та друком та рішення для відеоспостереження та відеоаналітики — для віддаленої роботи, спільної роботи, керування робочими процесами, автоматизації та безпеки. Konica Minolta має статус Microsoft Global Managed Partner з 2021 року.


Що стосується рішень для офісного друку, у «IDC MarketScape: World Print Transformation 2020 Vendor Assessment» Konica Minolta визнано «світовим лідером трансформації друку». За даними InfoSource, уже понад 10 років Konica Minolta є лідером ринку виробничого друку у Європі. Компанія пропонує бізнесовий консалтинг, сучасні технології та програмне забезпечення клієнтам на поліграфічному ринку.


Для дедалі більшої кількості організацій успіх сьогодні — це не лише вузьке визначення фінансового процвітання, а й захист довкілля, позитивний вплив на працівників і суспільство. Дотримуючись цілей сталого розвитку (ЦСР або «Глобальних цілей» — ключових напрямків розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку у 2015 році), Konica Minolta зобов’язалася послідовно реалізовувати стратегію досягнення поставлених цілей сталого розвитку у сфері захисту довкілля та соціальної відповідальності.


Компанія неодноразово здобувала визнання як за свою багату історію соціальних внесків, так і за роботу з досягнення ЦСР у рамках усього бізнесу та ланцюжка постачання. Konica Minolta входить до списку «2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World» та отримала найвищий рівень у «рейтингах стійкості» EcoVadis (EcoVadis Sustainability Ratings).


Центр бізнесових інновацій у Лондоні та чотири науково-дослідні лабораторії в Європі дають змогу Konica Minolta впроваджувати інновації, співпрацюючи зі своїми клієнтами, а також академічними, промисловими та бізнес-партнерами. За інноваційний підхід до обслуговування клієнтів Konica Minolta була відзначена престижною нагородою «Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021» від Keypoint Intelligence.


Konica Minolta Business Solutions Europe представлена дочірніми компаніями та дистриб’юторами в понад 80 країнах Європи, Центральної Азії, Близького Сходу та Африки. Станом на квітень 2022 року штат компанії налічує приблизно 8700 працівників. У 2021/2022 фінансовому році чистий виторг Konica Minolta Europe склав 1,9 мільярда євро.


Загалом по світі Konica Minolta налічує більше як 39000 співробітників у понад 150 країнах.


Більше інформації на сайті konicaminolta.ua та в соцмережах: Facebook, Linkdein, Instagram та YouTube

Терміни або назви продуктів можуть бути торговельними марками чи зареєстрованими знаками для товарів і послуг відповідних власників, що визнається цим текстом.