Уряд вводить "податок" на БФП та папір: як це вплине на поліграфічну галузь

Київ, Україна | 22 червня 2020

Прогнози Konica Minolta Ukraine щодо змін на ринку продуктивної поліграфії

В Україні можуть подорожчати багатофункціональні пристрої та папір через новий збір за приватне копіювання. Після ухвалення закону про управління майновими правами правовласників Мінекономіки почне працювати збір лише за можливість того, що за допомогою паперу чи копіювальної машини буде зроблена копія книги і це завдасть матеріальної шкоди автору. Збір не буде введено, поки представники правовласників не домовляться з представниками імпортерів.


Імпортери виплачуватимуть збір організації колективного управління (ОКУ), а вона буде виплачувати винагороду авторам. Про це пише Економічна правда. ОКУ — це Український музичний альянс (стягуватиме винагороду із смартфонів, планшетів, ноутбуків і телевізорів) та Всеукраїнська агенція авторських прав (стягуватиме з паперу та копіювальних пристроїв).


Переговори з цього приводу почалися у квітні 2020 року, але результатів досі немає через кардинальні протиріччя між учасниками. ОКУ стверджує, що в частині приватного копіювання система відрахувань існує в більшості країн світу. Однак збір із паперу існує тільки у трьох країнах світу. Імпортерів представляє Європейська бізнес-асоціація, яка вважає запропоновані тарифи пережитком минулого. ЄБА переконана, що запровадження збору дасть ще більше переваг продавцям нелегальної техніки. Зараз переговори припинено до завершення карантину.


Нижче ми публікуємо офіційну позицію ДП "Коніка Мінолта Україна" та власні прогнози щодо змін на ринку продуктивної поліграфії України.


Офіційна позиція Konica Minolta Ukraine

ДП "Коніка Мінолта Україна" є офіційним імпортером техніки та програмного забезпечення під брендами Konica Minolta та MGI. Компанія забезпечує безперервність сервісів друку, постачання обладнання та оптимізацію робочих процесів своїх клієнтів.


Закон, направлений на підтримку креативних індустрій, стосується відразу двох напрямків бізнесу компанії: офісного друку та цифрової поліграфії. В обох напрямках Konica Minolta займає лідируючі позиції на ринку України.


Вважається, що метою даної ініціативи є підтримка авторів, чиї права можуть бути порушені під час копіювання. Ми, як постачальники обладнання для друку, проаналізуємо доцільність незаконного копіювання книг, журналів та інших літературних та художніх об'єктів авторського права.


Важливо чітко відмежовувати професійну поліграфію та обладнання для офісного друку. Дивно виглядає ситуація, коли на офісному БФП хтось друкує книгу, попередньо завантаживши її в Інтернеті. По-перше, найпопулярніші в Україні офісні багатофункціональні пристрої друкують достатньо повільно — не більше 25 сторінок за хвилину. По-друге, друк на офісному обладнанні порівняно дорогий, а сукупна вартість відбитку не дозволить використовувати надруковані матеріали в комерційних цілях. Саме тому ми вважаємо необґрунтованим та недоцільним введення збору на офісні БФП з метою підтримки креативної індустрії.


Щодо цифрової поліграфії, майже всі машини для оперативного друку оснащені сканером, а це автоматично перетворює їх на БФП. Запровадження додаткових зборів у розмірі 4,71% на друкарський апарат та 1,95% на папір суттєво вплинуть на індустрію. 


Відповідне збільшення вартості друкарського обладнання

Konica Minolta Ukraine інсталює близько 80 систем продуктивного класу за рік — це близько 50% ринку. Ми прагнемо гармонічного розвитку ринку цифрової поліграфії, навчаємо наших клієнтів сучасним методам роботи та підтримуємо високу якість поліграфічної продукції, яку вони виготовляють.


Протягом останніх декількох років ми інвестували у розвиток поліграфії в Західній Україні. Так історично склалося, що друкарні Закарпатської, Волинської та Львівської областей надавали перевагу старому, часто неофіційно імпортованому обладнанню. Konica Minolta ніколи не підтримувала "сірий" імпорт — незважаючи на суттєвий розмір недоотриманого прибутку, ми відмовляли в обслуговуванні та не продавали витратні матеріали власникам такого обладнання.


Але компанії вдалося кардинально змінити поліграфічний ринок в західному регіоні. Значні інвестиції у розвиток клієнтів та нові програми обслуговування техніки допомогли нам якщо не перемогти нелегальний імпорт поліграфічного обладнання, то хоча б суттєво його зменшити. 


Впровадження додаткових зборів на продуктивну техніку зводить нанівець всі наші зусилля. Найчастіше рентабельність однієї угоди не перевищує 4%. Тобто ми змушені будемо піднімати ціни на обладнання, а це, в свою чергу, спровокує зростання об'ємів сірого імпорту.


Вплив збору на вартість готової продукції

Окрім відрахувань за БФП законом передбачене впровадження відрахувань за папір. За нашими оцінками, вартість паперу складає близько 70% вартості накладу. Таким чином, нові відрахування вплинуть на всі типи готової продукції в Україні: звичайні рекламні матеріали, транзакційну продукцію,  а також етикетку та паковання.


вартість паперу складає близько 70% вартості накладу


За даними Konica Minolta, об'єм ринку цифрової поліграфії під час карантину скоротився на 70%.  Хтось постраждав більше, хтось менше, але обсяги друку впали у всіх. Зараз друкарні намагаються повернути старих клієнтів та залучити нових, знижуючи ціни та надаючи можливість малому бізнесу друкувати вигідніше.


Але нові відрахування призведуть до збільшення вартості готової продукції. Це, в свою чергу, сповільнить повернення індустрії до докризового стану.


Ринок друку книг на вимогу

Представники ринку книговидання стверждують, що довжина накладів падає. Сьогодні середній наклад в Україні — це 2000 книжок. Якщо замовнику потрібно надрукувати 1000 і менше екземплярів, вигідніше обрати цифрове обладнання. 


Запровадження додаткових зборів у розмірі 4,71% на друкарський апарат


Більше того, цифровий друк відкрив для багатьох авторів можливість самостійного друку власних книг на вимогу. За результатами дослідження Keypoint Intelligence до 2023 року об'єми цифрового тонерного друку на вимогу збільшаться ще на 15%.


Висновки

Konica Minolta Ukraine дотримувалася та буде дотримуватися всіх законодачих та податкових норм. Звичайно, у випадку введення нового збору ми змушені будемо його сплачувати, але це негативно вплине на індустрію загалом:

  • призведе до збільшення об'ємів "сірого" імпорту;
  • сповільнить  відновлення ринку цифрової поліграфії після кризи, спричиненої коронавірусом;
  • серйозно вдарить по видавничому бізнесу, що друкує книги короткими накладами.


Контакти Konica Minolta Ukraine для ЗМІ:

Ірина Годованюк

Iryna.Hodovaniuk@konicaminolta.ua

Про Konica Minolta Ukraine

ДП "Коніка Мінолта Україна" є дочірнім підприємством Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH, Лангенгаген (Німеччина), що є частиною холдингу Konica Minolta Inc., Токіо (Японія). Konica Minolta допомагає компаніям цифровізуватися. Завдяки унікальному досвіду роботи із зображеннями та можливостям обробки даних, Konica Minolta створює релевантні рішення для бізнесу та вирішує проблеми суспільства загалом. Як постачальник комплексних IT-послуг, Konica Minolta консультує та оптимізує бізнес процеси своїх клієнтів за рахунок автоматизації їхніх робочих процесів. Компанія також надає послуги керування IT-інфраструктурою, IT-безпекою та хмарними середовищами. У галузі рішень для офісного друку "IDC MarketScape: Western Europe Smart Multifunctional Peripheral 2018 Vendor Assessment" визнала Konica Minolta провідним постачальником інтелектуальних БФП. Konica Minolta вже більше 10 років є лідером на ринку продуктивного друку в Європі, Центральній Азії, на Близькому Сході та в Африці (InfoSource) — надає консультаційні послуги, пропонує сучасні технологічні рішення та програмне забезпечення. У сфері охорони здоров'я Konica Minolta цифровізує клінічні процеси та пропонує спектр новітніх рішень для діагностики. Центр бізнес інновацій (BIC) у Лондоні та чотири R&D лабораторії в Європі дозволяють Konica Minolta просувати інновації у співпраці зі своїми клієнтами, науковцями та промисловими підприємствами. За своє рішення, що поєднує "розумний сервіс та розумні технології", Konica Minolta отримала престижну нагороду "Buyers Lab PaceSetter Award for Outstanding Serviceability 2018/2019" від Keypoint Intelligence. Konica Minolta Business Solutions Europe представлена дочірніми підприємствами та дистрибуторами у понад 80 країнах Європи, Центральної Азії, Близького Сходу та Африки. Станом на квітень 2020 року в компанії працюють близько 10 000 співробітників. Дохід Konica Minolta Europe у 2019/2020 фінансовому році склав понад 2,34 мільярдів євро.


Вам також буде цікаво

Вам також буде цікаво