Де ми були цілий місяць: баланс між роботою та війною

Все буде Україна | 30 березня 2022

Ті з нас, хто зараз у безпеці й можуть працювати, працюють, підтримуючи хиткий баланс між роботою та війною.

Вже понад місяць українці та український бізнес переживають особливий етап. Етап, у вірогідність якого всі до останнього відмовлялися вірити, але бізнеси завбачливо готували стратегічний BCP план (business continuity plan або план забезпечення безперервності бізнесу) на випадок жахливого сценарію. Попри це, певно ніхто не був готовий до вранішніх авіаударів 24 лютого.


Під час цієї страшної війни багато міст, містечок, сіл бомблять, обстрілюють і тероризують росіяни, велика кількість людей страждає. За оцінюванням ООН, понад 10 млн українців покинули свої домівки; з них понад 4 млн громадян України виїхали в пошуках миру за кордон. Тож і частина наших співробітників та їхніх родин вимушено покинули Україну або стали внутрішньо переміщеними особами. 

Але ті з нас, хто зараз у безпеці й може працювати, працюють та прагнуть і далі працювати, підтримуючи хиткий баланс між роботою та війною.

Konica Minolta Ukraine разом із материнською компанією робить усе можливе, щоби працювати навіть у неймовірно важких умовах війни: виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, працювати на благо економіки й держави, сплачувати податки. Ми розуміємо, що починати відбудовувати Україну потрібно не колись «після війни», а вже зараз.

Тож ми вирішили розповісти про наше життя і роботу в новій реальності, під час повномасштабної війни росії проти України.


Ми вдячні своїй материнській компанії в Німеччині й всій Konica Minolta, Inc. Дякуємо колегам — від Японії через Європу і до Сполучених штатів, — їхнім сім’ям, волонтерам, нашому кіберфронту, ЗСУ, ТрО, та кожному, хто робить свій внесок, бо разом ми перемагаємо швидше.

Дякуємо за кожну публікацію, репост у соцмережах, коментар та приватне повідомлення, за кожен донат і навіть найменшу дію, яка допомогла українському народу. Без вас ми б не мали змоги й приводів підготувати цей матеріал.

Ми точно все переживемо і переможемо.
Слава Україні!

"СПОЧАТКУ МАСКУ СОБІ, ПОТІМ – ДИТИНІ" – ПІДТРИМКА СПІВРОБІТНИКІВ

Найперше, ми мали на меті подбати про безпеку працівників та їхніх сімей. Ще до початку війни надавали рекомендації щодо підготовки до евакуації, банківських операцій тощо. Кожен мав час скласти власний подальший план дій: їхати за кордон чи залишатися вдома, волонтерити чи йти до територіальної оборони.

Звісно, у більшості випадків все пішло не за планом. Ті, хто хотів залишитися — поїхали. І навпаки. Більшість з нас не бувала в подібних ситуаціях, тож не уявляли як все має бути.

Наразі ми евакуювали понад 120 людей: співробітників з їхніми сім’ями. Ті, хто залишилися, переважно перебувають у відносно безпечних регіонах України.

З самого початку російського вторгнення ми отримали всеохопну підтримку материнської компанії: з організацією тимчасового захисту за кордоном, фінансовою та психологічною допомогою. Європейські колеги також пропонують усім охочим власне житло в Польщі, Румунії, Німеччині, Франції, допомогу з транспортуванням, речі найпершої потреби тощо.



У перші дні війни дорога зі столиці на Захід займала добу і більше, як і перетин кордону. Деяким співробітникам довелося евакуюватися стоячи в поїзді понад 30 годин, а декому годинами стояти в черзі на пішому переході кордону. Але по ту сторону, поруч із сотнями волонтерів, всіх зустрічали колеги з Konica Minolta. Важливим у цьому евакуаційному ланцюжку є наявність транспорту. Корпоративні авто допомагають розвозити гуманітарну допомогу та забирати співробітників з кордону.

Наразі у Польщі утворилася повноцінна спільнота переселенців з Konica Minolta. Для функціонування, довелося розвернути тимчасовий штаб. Тут неважливо, хто ти — менеджер, продавець чи логіст. Під час війни, якщо потрібно, ти водій, завгосп чи координатор.


«Ми організувалися та розділили обов’язки між собою, щоби допомагати тим, хто тільки приїхав та має адаптуватися. Після поселення кожен має змогу отримати юридичну, психологічну та медичну допомогу, вчити місцеву мову, відвідувати розмовний клуб з англійської, віддати дітей до навчальних закладів, — розповідає Катерина Кривенда, — кожен із нас координує певну частину роботи».





«Вечеря у розширеному сімейному колі. Дякуємо колегам, які не побоялися стати першими та прийняти нас у свої сім'ї. Цінуємо підтримку кожного та вдячні за все, що роблять для України та людей європейці», — коментує Олександра, дружина Ігора Жданова, яка разом з дітьми та мамою тимчасово проживає у сім’ї європейських колег у Лагенхагені, Німеччина.

ВІЙНА ВІЙНОЮ, А КЛІЄНТИ ПРАЦЮЮТЬ

Зараз працівники компанії здебільшого перебувають у безпеці, а наші клієнти поступово відновлюють свою роботу.

Konica Minolta робить усе можливе, щоби забезпечити безперебійну роботу клієнтів і надавати сервіс за контрактами: доставляє витратні матеріали на замовлення, а сервісні інженери обробляють заявки, надсилають змінні частини та консультують щодо їхньої заміни віддалено та, за можливості, усувають критичні проблеми з виїздом на локацію.

Ми відновили надання сервісних послуг своїм клієнтам у більшості обласних центрів попри активні бойові дії на Сході та Півдні України. Завдяки нашим фахівцям на місцях та партнерській підтримці станом на 30 березня сервіс покриває близько 70 % мапи України.


*Інформація оновлюється, актуальну мапу та деталі щодо надання сервісу можна знайти тут.

Більша частина команди локалізувалася на заході України та активно працює на місцях задля забезпечення функціонування складу витратних матеріалів та сервісу. Комунікація з клієнтами ведеться переважно зі штабу в Польщі.

Окрім забезпечення сервісного обслуговування за контрактами, ми сфокусувалися на допомозі нашим клієнтам під час підбору та пошуку альтернатив російським бізнесовим платформам та застосункам, зокрема для внутрішньокорпоративного документообігу, який у багатьох досі був побудований на Bitrix або 1C, а також платформ для відеоаналітики.

Зважаючи на обставини, що склалися, попит також мають послуги з розгортання серверів в хмарі та «бекапу».

ТУРБОТА ПРО УКРАЇНУ ТА УКРАЇНЦІВ

В умовах війни з російським агресором співробітники Konica Minolta та їхні сім’ї у всьому світі активно допомагають громадянам і Збройним силам України, балансуючи між роботою та волонтерськими проєктами.
 

✈ Допомога з-за кордону. «Ми з дітьми почали працювати у волонтерському центрі Любліну буквально з першого дня. Це штаб, куди щоденно приїжджають «фури» з гуманітарною допомогою з Німеччини, Франції, Нідерландів, Великої Британії, Італії тощо», — розповідає Людмила, що тимчасово переїхала до Польщі і є амбасадором волонтерства в Люблінській спільноті наших колег. 

«Тут ми все перебираємо, а до України виїжджає вже відсортована гуманітарна допомога з їжею, медикаментами, дитячими іграшками та гігієною. Люди приїздять працювати звідусіль. Ми зустрічали й німців, і французів, і поляків».

💪 Самозайняті волонтери. Співробітники допомагають із різних куточків України. В Ужгороді Сергій розвантажує фури, розвозить пакети з гуманітарною допомогою, та разом із братом допомагає з їжею для переселенців.

У Києві Антон із дружиною ініціювали допомогу літнім людям, інвалідам та сім’ям, що ховаються в укриттях.

quotation marks

Моя волонтерська участь — це лише маленька частинка у великому механізмі, який нам вдалося організувати.

Антон Блошенко

«Спочатку ми взагалі не розуміли, що потрібно робити. Почали з повідомлення у волонтерські чати, де запропонували свою допомогу в приготуванні їжі для тих, хто її потребує. Запитів посипалося неочікувано багато: просто продукти, уже готова їжа, медикаменти. Ми з дружиною запустили збір грошей у соцмережах і були приємно вражені, як наші друзі, колеги, клієнти почали допомагати фінансово.

У тамбурі ми організували склад, куди щодня приходили сусіди за продуктами для приготування страв. Готували й для стареньких, і для ТрО, а потім ділили між собою, щоби розвозити допомогу», — коментує Антон.

У Франківську Денис збирає та розвозить вантаж для ЗСУ, а Ірина проїжджає понад 300 км через кордон туди й назад, щоби доставити необхідні рецептурні ліки, специфічне дитяче харчування та гігієнічні засоби в Україну, яку своєю чергою закупають в Німеччині, Словенії та Чехії колеги з Konica Minolta: «Гуманітарки в Україну їде багато, але, мої рідні з маленьких неокупованих містечок скаржилися на відсутність в аптеках необхідних ліків, а на полицях магазинів — підгузків та дитячого харчування. Так я почала розбиратися і з'явилася ідея зосередитися на цільовій допомозі. Мене дуже підтримали колеги з Європи. Тепер маємо ланцюжок для забезпечення наших колег та їхніх сімей рецептурними ліками, які наразі у нас в дефіциті. Ліки не займають багато місця, а я маю змогу безперешкодно перетинати кордон. Тож для доставлення не потрібно залучати перевізників».
 

quotation marks

З початком війни полиці в аптеках пустішали щогодини. Ще трохи і ми б мали гуманітарну катастрофу не лише в окупованих орками містах.

Ірина Годованюк

Діти наших європейських колег надсилають листи та малюнки з підтримкою та побажанням, організовують благодійні ярмарки для продажу власних іграшок та солодощів, а вторговане перераховують на допомогу українцям.



💻 Кіберфронт. Тим часом колеги з ІТ-команди Konica Minolta Ukraine та інших країн слугують кіберфронтом та допомагають в ІТ-армії, атакуючи російські сайти. Ігор допомагає усилювати захист комп’ютерних систем від хакерських атак ще з 2015 року, а за останні тижні встановили рекорд з тривалості атак на інфраструктуру супротивника.




Хтось жертвує кошти, хтось час, хтось ділиться корисною інформацію в соцмережах, хтось щоденно їздить сотні кілометрів, щоби розвезти допомогу, а хтось купує амуніцію та пересилає її «Новою поштою». Крок за кроком, дія за дією.

Нагадаємо, європейська штаб-квартира Konica Minolta зокрема та Konica Minolta Group загалом долучилися до введення санкцій, ініційованих міжнародною спільнотою, включаючи ЄС, США та Японію. Ба більше, вони призупинили постачання продукції та всі розрахунки зі своєю "дочкою" в росії. Офіційні заяви є у публічному доступі й жодна із компаній групи їх не порушує.
Читати заяву

вас може зацікавити

вас може зацікавити

Україна |

Konica Minolta Ukraine продовжує надавати сервіс своїм клієнтам під час війни (мапа оновлюється)

Konica Minolta відновила надання сервісних послуг своїм клієнтам у переважній більшості регіонів попри активні бойові дії на сході та півдні України.